red velvet cake met frosting

Red velvet cake

Zodra je de woorden ‘red velvet cake’ laat vallen, begint iedereen te gillen. De rode chocoladecake is in korte tijd zo immens populair geworden dat hij zelfs bij de HEMA ligt. Eerlijk gezegd snap ik vaak niet zo goed waar iedereen nou zo wild van wordt. Veel versies vind ik droog en saai en zonde van de calorieën. Behalve die bij De Drie Graefjes in Amsterdam, en die heb ik proberen na te bootsen.

Deze taart is alles wat een goede cake moet zijn: smeuïg, smaakvol en er gaat belachelijk veel frosting op. Sla de koffie vooral niet over, die haalt de chocoladesmaak extra omhoog.

Voor de cake

 • 280 g bloem
 • 1 tl baking soda
 • 1 tl bakpoeder
 • 2 el cacaopoeder
 • 1 tl zout
 • 2 grote eieren
 • 400 g kristalsuiker
 • 230 ml zonnebloemolie
 • 2 tl vanille-extract
 • 1 – 2 el rode kleurstof
 • 125 ml espresso
 • 1 tl natuurazijn
 • 230 ml karnemelk

voor de frosting

 • 250 g boter, op kamertemperatuur
 • 400 g mon chou, op kamertemperatuur
 • 500 g poedersuiker
 • 1 tl vanille-extract

bereidingswijze

 • Verwarm de oven voor tot 160 °C. Bekleed 2 springvormen van 24 cm aan de onderkant met bakpapier en vet de zijkanten in. Heb je maar één bakvorm? Geen probleem: dan bak je de lagen om de beurt.
 • Meng de bloem, baking soda, het bakpoeder, de cacao en het zout in een mengkom door elkaar. Meng in een grote kom de eieren, suiker, zonnebloemolie en vanille. Voeg de kleurstof beetje bij beetje toe, tot het beslag felrood is.
 • Meng de koffie en azijn door het eiermengsel, meng hierna het bloemmengsel erdoor. Doe de karnemelk er scheut voor scheut bij en meng tot een homogeen mengsel ontstaat. Stop met mixen zodra de droge ingrediënten zijn opgenomen door de natte. Echt niet langer hoor! Als je blijft mixen, ontwikkelen de gluten zich en krijgt de cake een taaie structuur.
 • Verdeel het beslag over de taartvormen en bak de cakes 30 tot 40 minuten of tot een satéprikker droog uit de cake komt. Laat de cakes iets afkoelen en maak de cake los door met een mes langs de zijkanten van de vorm te gaan. Laat de cake uit de vorm afkoelen tot kamertemperatuur. Dat duurt ongeveer een uur. Maak intussen de frosting.
 • Mix de boter en roomkaas 2 tot 3 minuten op hoge snelheid tot een luchtig mengsel. Spatel de poedersuiker er beetje bij beetje door. Proef af en toe of je hem zoet genoeg vindt, het kan zijn dat je niet alle suiker nodig hebt. Voeg ten slotte het vanille-extract toe.
 • Zodra de cake helemaal is afgekoeld, begin je met opbouwen. Wacht echt tot de cake is afgekoeld, anders smelt de frosting en blijf je over met een hot mess. Schep een flinke lepel frosting op de onderste cakelaag en smeer uit met een (palet)mes.
 • Leg de tweede laag erbovenop en smeer de rest van de frosting uit over de boven- en zijkant van de cake. Laat de cake met frosting een half uur in de koelkast opstijven.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*