salt and sichuan pepper shrimp

Salt and Sichuan pepper shrimp

Op de kaart van menig Chinees restaurant staat ‘salt and pepper’ shrimp, squid, chicken of wat dan ook. Knapperig gefrituurde goodies worden op het laatst afgemaakt met flink wat peper en zout voor waanzinnig veel smaak. Het is een van mijn favoriete gerechten, maar vooral als ik het zelf maak. Dan vervang ik de zwarte peper namelijk door gemalen Szechuanpeper wat zorgt voor iets minder pit en iets meer aroma. Lekker.

De garnalen wentel je eerst door maizena waardoor ze super knapperig worden als je ze frituurt. Vervolgens bak je ze nog even op in de pan met knoflook, lente-ui, rode peper (toch nog een beetje pit), zout en gemalen Szechuanpeper. Het gerecht is klaar in de tijd dat de rijst kookt en is echt geweldig lekker. Serveer er wat rijst en groente bij voor een complete maaltijd, of snack ze rechtstreeks uit de pan met een ijskoud biertje ernaast.

voor 2 personen

 • 300 g garnalen, gepeld en het darmkanaal verwijderd
 • 1,5 tl zout, verdeeld
 • gember, een stuk van ca. 3 cm
 • 1 el Szechuanpeper
 • 30 g maizena
 • 2 tenen knoflook, fijngehakt
 • 1 lente-ui, in dunne ringetjes
 • 1/2 rode chilipeper, fijngehakt
 • neutrale olie om in te frituren

bereidingswijze

 • Snijd de gember in grove stukken en meng met de garnalen en een kleine snuf zout. Laat ca. 15 minuten staan.
 • Verwarm het zout en de Szechuanpeper in een droge koekenpan tot je de Szechuanpeper goed ruikt, ca. 1 minuut. Vermaal in een vijzel tot de peper ongeveer net zo fijn is als het zout.
 • Verhit een flinke laag olie in een koekenpan en laat goed heet worden. Test of de olie heet genoeg is met een stukje brood: als je een klein stukje brood in de olie gooit, moet het meteen beginnen te sissen.
 • Verwijder ondertussen de gember, dep de garnalen droog en wentel ze in maizena tot alle kanten goed zijn bedekt. Frituur de garnalen ca. 2 minuten, draai halverwege om. Doe dit eventueel in delen, zodat je niet te veel garnalen in de pan hebt. Laat uitlekken op een bakrooster of op keukenpapier.
 • Giet het grootste deel van de olie uit de pan, tot je nog 1-2 el overhebt. Bak hierin de knoflook, het wit van de lente-ui en rode peper ca. 1 minuut tot ze aromatisch zijn, maar kijk uit dat de knoflook niet verbrandt. Doe de garnalen en het Szechuanpeperzout erbij en bak nog ca. 1 minuut op hoog vuur.
 • Haal uit de pan en garneer met het groen van de lente-uit. Serveer direct.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*