canadese botertaartjes

Canadese botertaartjes

Nog nooit van Canadese botertaartjes gehoord? Ik tot voor kort ook niet, maar sinds ik ze laatst voor het eerst heb gemaakt ben ik hooked. En jij straks ook. De kleine taartjes lijken een beetje op de Portugese pastei de nata, maar in plaats van custard zit er een soort boterige, suikervulling in. Net zo gooey en misschien vind ik deze wel nóg lekkerder.

Ze zijn ook nog eens supermakkelijk om te maken. Het deeg is in 5 minuten klaar en vergt niet heel veel skills, het moet alleen even 30 minuten rusten voordat je het uitrolt. Als je het bakt wordt het perfect flaky en dat in combinatie met die smeuïge vulling is heel verslavend. Dit recept maakt twaalf kleine taartjes en dat is ongeveer genoeg voor twee personen want je stopt ze de hele dag door in je mond.

ingrediënten (12 taartjes)

 • 190 g bloem

 • 115 g ongezouten koude boter, in blokjes

 • 1 tl + een snuf zeezout

 • 1 eigeel

 • 1 tl natuurazijn

 • 220 g donkerbruine basterdsuiker

 • 60 g zachte boter

 • 1 tl goede kwaliteit vanille-extract

 • 1 groot ei

bereidingswijze

 • Maak het deeg door de bloem en de boter met een snuf zout in een kom met je handen te mengen tot je de substantie hebt van grof broodkruim. Meng het eigeel, het azijn en 60 ml ijskoud water door elkaar en roer met een vork door het bloemmengsel.
 • Kneed het deeg een paar keer met de hand tot er een homogeen deeg ontstaan. Vorm er een rechthoek van, verpak in plasticfolie en laat minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
 • Verwarm de oven voor op 220 °C. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad tot een rechthoek van ca. 30 bij 40 cm. Gebruik een uitsteekring of glas van 10 cm om rondjes uit het deeg te maken en druk deze in een muffinvorm. Zet in de koelkast terwijl je de vulling maakt.
 • Roer de suiker, het zout en de boter door elkaar tot je een homogeen mengsel hebt. Voeg het vanille-extract en het ei door het mengsel tot het vermengd is. Gebruik geen elektrische mixer, dan klop je teveel lucht in de vulling.
 • Verdeel de vulling over de cupjes, vul elk taartje tot ongeveer de helft. Bak 13-15 minuten. Laat een paar minuten afkoelen in de muffinvorm en wip de taartjes er daarna uit met een kleine lepel en laat verder afkoelen op een bakrooster. Ze zijn het allerlekkerst als ze nog een beetje warm zijn.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*