scallion pancakes

Chinese scallion pancakes

In China en Taiwan haal je op elke straathoek voor een paar cent scallion pancakes. Deze Chinese ‘pannenkoekjes’ zouden eigenlijk helemaal niet zo moeten heten, het is namelijk eerder knapperig, flaky platbrood dan een pannenkoek. Je maakt ze ook met deeg, niet met beslag, maar hoe het ook heet: ze zijn geweldig.

Het deeg rol je eerst uit, dan smeer je er olie overheen en strooi je er dungesneden lente-ui over. Snijd je lente-ui ook echt zo dun als je kan, ok√©? Niemand heeft zin in grote brokken ui in z’n ‘pannenkoek’. Vervolgens rol je het deeg op en daarna weer uit, waardoor de olie zich door het deeg verspreidt en je heerlijke laagjes krijgt. Nog even knapperig bakken in de pan en je hebt een borrelhap waar mensen het nog jaren later over hebben.

Je kunt er eventueel een dipsaus van maken met sojasaus, zwarte azijn, chili-olie en sesamzaadjes, maar zonder is het ook al heerlijk.

voor 4 pannenkoeken

  • 250 g bloem + extra om te bestuiven

  • 125 ml zonnebloemolie

  • 2 tl zeezout

  • 8 lente-uitjes, in flinterdunne ringetjes

bereidingswijze

  • Doe de bloem in een kom met 180 ml warm water en roer tot alles is gemengd. Kneed ca. 5 minuten tot een soepel deeg ontstaat. Dek af met een theedoek en laat ca. 30 minuten rusten.
  • Verdeel het deeg in vier delen en maak vier balletjes. Zet een bakje klaar met de zonnebloemolie, een bakje met het zout en een bakje met de gesneden lente-ui.
  • Bestuif je werkblad met bloem en rol een balletje deeg uit tot een rondje. Besmeer met zonnebloemolie, bestrooi met zout en verdeel eenvierde van de lente-ui over het deeg. Rol de onderkant van het deeg helemaal naar boven tot je een lange sliert hebt. Rol die sliert op in de vorm van een slak (zie foto). Herhaal met alle deegbolletjes.
  • Bestuif de werkbank zo nodig me wat extra bloem en rol een deegbol uit tot de vorm van een pannenkoek.Verhit een flinke laag zonnebloemolie in een koekenpan, bak daarin de pannenkoek ca. 2 minuten per kant tot hij mooi bruin en knapperig is.
  • Rol terwijl de pannenkoek aan het bakken is de volgende pannenkoek en herhaal tot alle pannenkoeken klaar zijn. Snijd in partjes en eet smakelijk!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*